Защо не трябва да съжалявате себе си?

 

При трудни обстоятелства в никакъв случай не трябва да съжалявате себе си. Самосъжалението ще ви отнеме последната сила и ситуацията ще започне да се влошава. Колкото повече съжалявате себе си, толкова по-лоши ще се окажат обстоятелствата, сякаш някой ви изпраща изпитание след изпитание, наказание след наказание. Въпреки че защо да ви наказва за нещо? То и така е зле. Ей така, съжаляваме себе си, мислим си колко сме бедни и нещастни, защо ни е нужно всичко това? Други се справят добре!

Стоп. Това е целият смисъл. Самосъжалението е началният етап на завистта. Самосъжалението започва със сравняване на себе си с другите и такова сравнение е майката на завистта. Един добър  човек не бива да завижда и не бива да се позволява на завистта да проникне в сърцето му. Ако започна да сравнявам и обмислям предимствата на другите хора, това означава, че загубвам пътя си и загубих защитата и помощта на моя Ангел, така са мислели преди. "Аз, нещастният, всичко е толкова лошо, а другите процъфтяват. Но съседът се справя добре. Но той не го е заслужил. И колегата се справя добре. Въпреки че е гаден човек. И защо ?!" ... Ето капката завист, която разваля всичко. Завистта на добрите хора веднага се наказва. Но лошите - не веднага, както отбеляза Данте, когато описва ада. Затова не се изненадвайте, ако нещата тръгнат още по-зле. Това е предупреждение. Не се съжалявайте!

Жалостта е унизително чувство, с нотка на презрение. Да съжаляваш себе си означава да загубиш всякакво уважение към себе си, да свалиш ръце и да се откажеш. Съжалението може да бъде изпитано във връзка с безпомощно и незначително същество, което не е в състояние да промени нито себе си, нито обстоятелствата. Следователно самосъжалението понижава самочувствието и лишава силите, които са толкова необходими за справяне с трудни обстоятелства.

Древните гърци са казвали, че човек трябва да третира себе си като най-добър приятел. Бихме ли се чувствали унизително жалост за най-добър приятел? Не. Изпитваме състрадание, съчувствие. И веднага подбуда да помогнем на  най-добрия си приятел, да го подкрепите, да го насърчите и да предложи план за действие. Ние не казваме: "О, какъв беден, нещастен, слаб нещастен човек! Колко е ужасно положението ти, бедния! И други живеят добре, само мъки и неприятности са ти отредени!". Ние казваме: "Със сигурност ще се справите. Разбирам колко ви е трудно. Уважавам ви как се държите. Заедно ще измислим нещо. Сега ще съберем мислите си и ще търсим изход! Ще победим всички!". Това са думите, които казваме на най-добрия си приятел в беда, нали?

Затова мислено кажете тези думи на себе си. Думи на съчувствие, подкрепа и одобрение. Те ще ви помогнат да се настроите по правилния начин и да намерите сили. Ще се отвори „втори шанс“, ще започнете да забелязвате благоприятни обстоятелства и възможности, които не сте виждали поради жалост и депресия. И помощ ще дойде. Помощ винаги идва на онези, които се опитват да си помогнат. Депресията, алкохолизмът и други проблеми започват със самосъжаление. И с уважителна симпатия и самоподдръжка започва постепенно излизане от трудна ситуация. Жалостта отнема всички ресурси. Емпатията лекува. Това е разликата им.

Бъдете на себе си най-добър приятел. И се отнасяйте към себе си като към най-добрия си приятел. Това ще помогне за възстановяване на силата и ясен поглед върху ситуацията. И тогава на помощ ще дойдат други: хора и обстоятелства ...

Как да използваме подсъзнанието, за да ускорим пос...
Емоционална зависимост от близки хора. Защо е опас...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Четвъртък, 28 Май 2020
Ако желаете да се регистрирате то попълнете потребителското име, парола и полетата за имената.

Символи

Imperatrice.EU

Онлайн магазин за магически услуги и предмети

  • София 1000, България
  • 0875 318 174
  • imperatrice.eu@gmail.com

Вход в сайта

Харесай ни