Емоционална зависимост от близки хора. Защо е опасно?

Забелязали ли сте някога, че близките могат да ви наранят най-много? Но въпросът не е в това, че се стремят към това. Просто приемате всичко присърце.

Това се случва не с всички, а с повечето хора. Тези, от които сме емоционално зависими, могат да причинят повече неприятности от непознати и малко познати хора. Обикновено никой не притежава такава власт както роднините.

Емоционална зависимост от близки хора

В повечето случаи вие знаете как да се справите с негативното, идващо от другите. Скандалните с шефа или кавгите с колегите най-често се игнорират. Дори да се чувствате недоволни или раздразнени, можете бързо да забравите за това.

Но това, което казват вашите скъпи хора, е невъзможно да се игнорира. Свързани сте с тях не само чрез роднински връзки, но и от нещо повече. Имате общи емоции, чувства, спомени. Това е, което ви дава власт един над друг, макар и несъзнателно.

Следователно, вие остро чувствате всичко, което прави любим човек. Думите или действията му причиняват такава болка, че е невъзможно да се забрави. В най-тежките случаи отрицателните емоции дори водят до опити за самоубийство.

Един сърдечен хирург е казал, че сърдечните проблеми при пациентите му възникват по вина на близки. Стигат до реанимация поради напрегнати отношения с родители, някой - кавга със съпруга си, децата. В болницата се озовават по вина на онези, които обичат най-много.

Емоционалната зависимост ни прави уязвими. Затова много хора се страхуват да обичат или да се доверяват на друг. Ако това се случи, те са беззащитни.

Ето защо е важно да се грижите за чувствата на тези, към които не сте безразлични. Помислете колко е болезнено да получите удар от любим човек. Много по-болезнено, отколкото от непознат.

Но експертите казват, че тези, които са го причинили, могат да изгладят болката. Тъй като близки хора имат по-голяма власт, това е в тяхната сила да ви накарат да забравите за страданията и страховете.

Ако следващия път искате да кажете нещо неприятно на любимия си, помислете за това. И как бихте отговорили на същите думи от устните му? Може би това ще ви помогне да устоите на несправедливи обвинения или жестокост.

Защо не трябва да съжалявате себе си?
Лечебни мандали на светлината
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Гост
Вторник, 19 Март 2024
Ако желаете да се регистрирате то попълнете потребителското име, парола и полетата за имената.

Символи

Imperatrice.EU

Онлайн магазин за магически услуги и предмети

  • София 1000, България
  • 0875 318 174
  • imperatrice.eu@gmail.com

Вход в сайта

Харесай ни