Май 13, 2019

Бялата лястовица символ на човешката надежда, на светлото начало в живота.
„Душите, подобно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд, но по-различен; дъжд от надежда, от вяра, от нещо, заради което си заслужава да живеят. Когато не вали такъв дъжд, всичко в душата умира, въпреки че тялото продължава да живее. За такъв човек би могло да се каже, че тялото му някога е имало душа.“
Паулу Коелю

Човек, без надежда не може да живее, всеки се надява на хубавото, което може да му се случи на този свят! Надеждата е нещо прекрасно стига да имаш очите да погледнеш към залеза и да се усмихнеш, да откриеш красотата в цветовете на малко цвете.
Ако можеш да откриеш наслада в движението на пеперуда, и ако усмивката на дете все още може да стопли сърцето ти, тогава все още имаш надежда.
Ако можеш да видиш доброто в другите хора и шума от падащия дъжд по покрива все още може да те приспи, тогава ти все още имаш надежда.
Ако дъгата все още те кара да спираш и да гледаш в захлас, и ако твоя домашен любимец все още се чувства доволен под твоите ласки, тогава ти все още имаш надежда.
Ако срещаш нови хора с въодушевление и оптимизъм, и ако не караш хората да се съмняват, тогава ти все още имаш надежда.
Ако все още предлагаш ръката си в знак на приятелство и получаването на неочаквани писма или картички те кара да се вълнуваш, тогава ти все още имаш надежда.
Ако страданието на другите все още те изпълва с болка и те разстройва, и ако отказваш да оставиш едно приятелство да си отиде, тогава ти все още имаш надежда.
Ако можеш да погледнеш назад към миналото и да се усмихнеш и когато се изправиш пред лошото, когато ти казват, че всичко е безсмислено, а ти все още завършваш с фразата „да, но…“, тогава ти все още имаш надежда.

Надеждата е нещо прекрасно. Тя завива, усуква се, понякога се скрива, но рядко се съкрушава. Тя ни подкрепя, когато нищо друго не може. Дава ни причини да продължим и ни окуражава, когато си казваме, че е по-добре да се откажем.
Надеждата поставя усмивка на лицата ни, когато сърцето не може да управлява. Надеждата кара краката ни да се движат по правилния път, когато очите ни не го виждат. Надеждата ни кара да действаме тогава, когато сме объркани и не знаем посоката. Надеждата е нещо прекрасно. Тя може да се открие във всеки от нас и да осветли дори и най-тъмните места в душите ни.

Надеждата е сложен феномен! Тя е положителна емоция, но но не бива да я превръщаме в илюзия. Често не искайки да приемем реалността, се захващаме като удавник за сламка за нещо дребно и върху него градим въздушни кули. Ако няма нищо, за което да се захванем, дори си измисляме нещо, в което да се вкопчим. Това е по-скоро неприемане, отказ да се видят нещата каквито са, бягство от реалността. Тъпчем на едно място, въртим се в кръг, измъчваме се и не ни хрумва да пробваме по друг начин или да отворим друга страница. Така постепенно надеждата се обръща срещу нас и бавно ни убива…
Често хората заемаме пасивна роля и бягаме от отговорност. Надяваме се помощта да дойде отвън – от някого около нас или „свише“. А ние къде сме? Само чакаме и се надяваме?
„Надявам се“ е фраза на жертва. Тя почти не се различава от „съмнявам се“. Когато казваме „надявам се“, все едно казваме: „съмнявам се, но все пак се надявам, че може пък и да стане.“
Заменете думата „надявам се“ с думата „вярвам“ или още по-добре със „знам“ и веднага ще усетите разликата.
Когато кажем: „знам, че ще получа тази работа, знам, че ще сбъдна мечтата си, знам, че ще оздравея“ и т.н., решението вече е взето, ние се включваме активно и поемаме нещата в свои ръце.

Разбира се, не е лошо човек да се надява, но надеждата може да ни крепи и да бъде лъч светлина в тъмното тогава,
когато присъстваме и ние, когато не бягаме от реалността и поемем отговорност, когато сме гъвкави и сме отворени за различни варианти, когато се доверяваме на себе си, когато кажем „да“ на неочакваните обрати в нашия живот, видим ги положително и съумем да се възползваме от тях.

„Думата, която Господ е изписал на челото на всеки човек е Надежда“.
Виктор Юго

Гена Иванова Живкова-Чолакова

Май 6, 2019

Честит имен ден!
Бъдете закриляни от Св. Георги и нека той те дарява с красота, увереност, любов и само хубави моменти.

Април 16, 2019

Емоционалното хранене е проблем, който присъства в живота на много хора. Различава се коренно от физическия глад и за да се справим с него трябва да се научим да го разпознаваме. Както подсказва и името му, зад емоционалното хранене се крие душевен проблем или липса. Реално погледнато такъв тип хранене би могло да доведе след себе си редица здравословни проблеми заради преяждане с вредна и сладка храна.
Грижете се за душата си с тези здравословни храни и избягвайте тези, които ви създават грозни чувства отвътре. По този начин вие ще запазите вътрешния си оазис красив и процъфтяващ. Когато душата ви е здрава и силна, сърцето ви ще бъде също такова.
А ето и кои са здравословните и нездравословните храни за душата.
1. Благодарността. Този израз на признателност е сроден на вярата. Благодарният ум непрекъснато очаква да му се случат добри неща и очакването се превръща във вяра. Ето защо трябва да бъдем благодарни всеки ден за нещо.
2. Признателността. Това качество дава стойност и значение на всичко в живота, без значение колко незначително може да е то. Признателността може да се забележи и в леката усмивка, и в погледа, и в жеста… Важно е да оценявате с всичките си сетива хубавите неща, които се случват около вас.
3. Любовта. Това силно емоционално чувство е и основна човешка потребност, която приема различни форми. Любовта към себе си е също толкова важна, колкото и любовта към другите. Човек се грижи добре за нещата, които обича. Той ги цени и уважава. Затова на първо място трябва да обичате себе си и да се грижите за себе си . Само тогава ще можете да изразите любовта си и към околните.
4. Смехът. Той отпуска мускулите и напрежението и предизвиква физиологични промени, които могат да бъдат сравнени с лека физическа тренировка. Той увеличава притока на кръв и подобрява съня, което го прави метод за възстановяване и на физическото тяло. Опитвайте се да намерите по нещо смешно дори и в най-незначителното събитие. Не се страхувайте, че смехът ви ще изглежда глупаво. Той е добре дошъл за вашата душа.
5. Радостта. Това е чувството, когато откриеш, че нещо което си направил, видял, преживял или усетил, си е струвало. Вие може да сте сготвили удовлетворяваща и вкусна храна за семейството си, детето ви може да ви е подарило прекрасна, трогателна рисунка или може просто да сте погледнали през прозореца и да сте се вдъхновили от красивия залез. Важно е да се опитвате да намирате по нещо радостно всеки ден от живота си.
От друга страна, има и нездравословни храни, които увреждат душата и задръстват ума. Ето и кои са те:
1. Съмнението. Това е вътрешният глас, който ви казва: „Аз не мога, не съм достатъчно добър, достатъчно умен, достатъчно красив и т.н.“ Това съмнение в собствените сили е много коварно в своята същност. То разрушава надеждата, въображението и мечтите. Опитайте се да не вървите срещу себе си, като действате без да се притеснявате за последствията. Вярвайте повече в самите себе си!
2. Критиката. „Всичко, което ни дразни в другите, може да ни накара да разберем самите себе си.“ Карл Юнг. Хората, които са склонни да съдят другите, всъщност са най-сурови към себе си. Ако непрекъснато се опитвате да се преценявате и критикувате, вие несъзнателно теглите душата си надолу. Приемете, че не сте робот. Всички правим грешки. Бъдете състрадателен и милостив към личността си.
3. Стресът. Той често е извън нашия контрол. Никой не може да контролира стреса в себе си, но всеки може да контролира начина, по който да се справя с него. Когато сте под стрес, трябва да обърнете специално внимание на необходимостта да „нахраните“ душата си с добри емоции. Опитайте се да погледнете отвъд лошия момент.
4. Страхът. Ние живеем в един страшен свят, в който хората чувстват необходимост да се защитават, а често този страх затъмнява здравия им разум. Съсредоточете се върху нещата, които изграждат доверие и сигурност, а не върху тези, които ви карат да се страхувате. Търсете нещата в живота, които ви карат да се чувствате силни.
5. Гневът. Тази негативна емоция може да бъде насочена към себе си или към другите. Така или иначе, гневът е токсичен. Гневът яде душата ви, повишава тревожността и кръвното налягане, предизвиква главоболие и отделяне на вредна стомашна киселина, която може да попречи на дишането. Гневът буквално може да ви убие. Затова, когато сте ядосани и чувствате силна омраза, спрете и се опитайте да дишате по-бавно и дълбоко.

 

Гена Иванова Живкова-Чолакова

Април 28, 2019

Честит празник на всички православни! Честит Великден!

Мир и просперитет на Вашия дом, благополучие и щастие! Иска ми се да се сбъднат всичките Ви най-съкровени мечти, да изпълните всички добри начинания и стремежи, щастие за Вас, добро здраве и голяма любов!

Христос воскресе!

Април 15, 2019

Ароматите могат да лекуват, да повдигат настроението, да предизвикват различни чувства и емоции и разбира се, да възбуждат. Уханията успокояват, стимулират и ни омагьосват. Те действат върху тялото, душата и сетивата и внасят хармония и чувственост в нашия живот. Mиpизмитe ce нacтaнявaт тaĸa в cъзнaниeтo ни, чe тo пpoжeĸтиpa нaнoвo „cтapaтa лeнтa“, ĸoгaтo ce cблъcĸa зa пopeдeн път c тяx. Hямa нaчин дa нe cтe зaбeлязaли, cъc cигypнocт и нa вac ви ce e cлyчвaлo, дa влeзeтe в пoмeщeниe и дa ви лъxнe пoзнaт apoмaт. Cлeдвa acoциaция, ĸoятo ви вoди ĸъм няĸaĸъв пoлoжитeлeн или нeгaтивeн cпoмeн.

Bcяĸa eднa oт нoздpитe ни пpитeжaвa пeт милиoн peцeптopa, ĸoитo oтгoвapят зa oбoняниeтo. Maĸap дa блeднeeм пpeд ĸyчeтaтa, пpиpoдaтa вce пaĸ ни e ocигypилa c пepфeĸтнaтa „дapбa“ дa paзпoзнaвaмe paзличнитe миpизми. Лимбичнaтa cиcтeмa в мoзъĸa ĸoнтpoлиpa нacтpoeниятa ни, eмoциитe и cлyчĸитe, ĸoитo нeвoлнo cмe зaпaмeтили и ce явявaт oт „нищoтo“. Tя e cвъpзaнa c oбoнятeлнaтa лyĸoвицa. Oпиcaнoтo xимичecĸo взaимoдeйcтвиe e ĸaтo eлeĸтpичecĸи cигнaл, ĸoйтo aĸтивиpa лyĸoвицaтa в мoзъĸa. Дaннитe пocтъпвaт в няĸoлĸo цeнтpoвe, cлeд ĸoeтo ce oбpaзyвa мoдeл.

Ароматерапията е сред старите методи на лечение. Определени естествени аромати влияят позитивно на различни леки здравословни състояния. Особено осезаем е ефектът при нервност, след стресиращ и натоварен ден или при лошо настроение и леко депресивни настроения. Един от популярните начини да се насладите на свеж аромат са ароматните свещи. ако си ги приготвите сами у дома бихте могли да съчетаете любимите си аромати.

Материали:

 • Парафин или восък
 • Фитили
 • Дървена клечка за разбъркване
 • Етерични масла по избор
 • Оцветители за храна по избор
 • Елементи за вграждане:  билки, подправки, цветя, изсушени, кори от цитруси, кафе, цветни камъчета, мидички и т.н.
 • Силиконов калъпи или огнеупорен съд (стъклено бурканче, метална кутийка и т.н.)
 • Съдове подходящи за бодна баня

Начин на приготвяне:

Количеството восък или парафин се изчислява спрямо големината на съда или формата който сме избрали. На тих огън на водна баня се разтапя парафина или восъка. В предварително избрания съд, буркан или калъп се прикрепя фитилът към дъното. Към формата също се добавят билките или елементите за вграждане.

След, като восъкът се разтопи напълно се дърпа на страна за да се охлади, към него се добавят капки етерични масла по избор и подбраният оцветител. Сместа се разбърква и налива в калъпа внимателно, така че да не размести нищо. Елементи може да добавяте и по време на самото наливане.

Кой билки да изберете за аромат?

 • При стрес и напрегнато ежедневие отпускащо действат имат лайка, здравец и мента.
 • При хронична или сезонна умора, тъга или депресивно настроение може да се спрете на   лавандула, градински чай, невен.
 • За подобряване на паметта и концентрацията при учене или напрегната работа се спрете на розмарин, лимон, дафинов лист и лавандула.
 • При главоболие или първи симптоми на грип облекчение носят риган, мента, евкалипт, лавандула, розмарин и бор.
 • За разсънвате по-лесно сутрин канела, кардамон, карамфил, лимон, босилек, мента, кафе.

След като свещта изстине е напълно готова да я запалите и да се насладите на аромата и. Използвайте уханията в ежедневието си за да бъдете здрави, красиви и в добър тонус!

Гена Иванова Живкова-Чолакова

Imperatrice.EU

Онлайн магазин за магически услуги и предмети

 • София 1000, България
 • 0875 318 174
 • imperatrice.eu@gmail.com

Вход в сайта

Харесай ни